Golf In Asia: Vietnam Golf Magazine Interview

Golf In Asia: Vietnam Golf Magazine Interview

A few months ago, I was featured in Hotelier Indonesia Magazine. While this is a hotelier and hospitality magazine, the golf industry is still relevant. It is especially relevant for hotels that have golf courses. It was my first time being interviewed, and was neat seeing the interview in print. Well, seeing it online… I don’t have a print copy yet. It was fun answering question about social media and social media in the golf industry. Since I write so many interviews here on the blog, it was a nice change being interviewed. Folks must have liked that interview, because this month I was interviewed and am being featured in Vietnam Golf Magazine.

This was a really fun interview because this time, it was printed in both English and Vietnamese. I can’t read the one in Vietnamese… but it looks cool! I told the magazine that I wanted to write a blog about this, and asked for the Vietnamese text to share with you. So… below is the interview, in Vietnamese. If anyone can read this, please let me know. I also have to thank my online friend Bill Healey for making both these interviews possible. Bill has been vital to my introduction to the Asian market, and will continue to serve as a highly respected and appreciated contact.

Công cụ vàng
VietnamGOLF có buổi trò chuyện thú vị với Ricky Potts, một trong những chuyên gia hàng đầu về mạng xã hội trong điều hành golf về công cụ hiệu quả này.

Là một chuyên gia hàng đầu về mạng xã hội trong quản lý golf, ông có thể cho biết những lợi ích của nó với CLB và liệu chi phí khởi đầu cho việc này thường đắt đỏ?

Thành thực mà nói, đây hoàn toàn miễn phí. Các dịch vụ xã hội như Facebook, Twitter đều được miễn phí tạo tài khoản và sử dụng. Tất nhiên bạn cần có kết nối Internet. Khi đã có tài khoản, bạn cần thời gian để quản lý các chiến dịch. Tục ngữ có câu: “Thời gian là vàng”, bạn không thể không thành công nếu không bỏ thời gian và nỗ lực.

Lúc này điều bạn cần là có kiến thức để có thể vận hành chiến dịch thành công. Nếu bạn hiểu rõ về những dịch vụ sẵn có, bạn có thể tìm người cố vấn để nắm rõ hơn về các dịch vụ. Bạn có thể chịu nhiều tổn thất khi vận hành một chiến dịch mà bạn không biết mình đang làm gì. Một tay golf chuyên nghiệp không thể tự thiết kế trang web riêng cho mình, vì vậy hãy dành thời gian và tiền bạc để đầu tư vào những kiến thức cần thiết.

Làm thế nào một CLB golf có thể khuyến khích các hội viên thông qua mạng truyền thông xã hội và họ được lợi gì từ việc làm này?

Sự hấp dẫn chính là phần quan trọng của mạng truyền thông xã hội. Bạn có thể đăng tải những điểm mạnh của mình trong cả ngày dài nhưng nếu bạn không lôi kéo được những người sử dụng thì bạn đã bỏ lỡ hoàn toàn điểm mấu chốt. Một trong những cách dễ dàng nhất để thu hút đó là hãy chân thực với khán giả của bạn. Cung cấp những nội dung giá trị như cập nhật về thời tiết, các giờ phát bóng, những chương trình khuyến mại ở pro shop cùng với các ưu đãi đặc biệt về F&B.

Trong golf sự hấp dẫn vô cùng quan trọng. Nếu bạn không giao tiếp và lôi kéo các khán giả của mình, bạn đang đi sai hướng. Lợi ích của việc làm này là tạo một gương mặt/cái tên/giọng nói tại CLB và thiết lập một mức độ trông đợi cho người sử dụng để khi bạn không có mặt ở đó để đăng tải, bạn vẫn có khả năng giải quyết khi xuất hiện vấn đề phát sinh.

Liệu mạng truyền thông xã hội có thể tháo gỡ việc quá tải về thời gian phát bóng?

Nếu sân golf có nhiều giờ mở cửa, hãy giới thiệu về điều này bằng cách đăng tải thông tin trên Facebook, gửi email tới cơ sở dữ liệu của bạn. Tôi thường tìm kiểm giờ phát bóng vào những phút chót, vì vậy tôi không chỉ được lợi và còn đánh giá cao việc làm này. Ví dụ như những người ở sân EZLinks đã đăng các giờ phát bóng của CLB trên Facebook. Vì vậy tôi không chỉ book giờ phát bóng trực tuyến, mà còn có thể book ngay trên Facebook.

Nếu tôi đang quản lý một CLB, sẽ luôn có trang Facebook và Twitter trên máy tính ở quầy thu tiền. Khi giờ phát bóng trở nên thuận tiện có sẵn hãy giúp cho người chơi thoải mái chọn lựa mức giả giá các giờ phát bóng. Giờ phát bóng vào phút chót nên để giảm giá một nửa còn hơn là để tee trống không có người chơi.

Doanh thu golf (không chỉ là phí green) có thể được cải thiện như thế nào khi áp dụng những công cụ truyền thông này?

Tôi từng nói chuyện với một CLB về vấn đề này. Trong nhà CLB bạn còn có bóng golf, gậy golf, trang phục và đồ ăn thức uống. Theo quan điểm của tôi điều này cũng quan trọng không kém các giờ phát bóng. Rất nhiều CLB có người quản lý về pro shop và F&B. Vì vậy mà không chỉ CLB tiếp cận những trang mạng xã hội trên mà các nhà quản lý cũng nên làm như vậy. Tôi không nghĩ mình cần nhiều người đăng tải thông tin trên Facebook và Twitter cùng một lúc, chỉ cần có một nhân vật chủ chốt ở mỗi CLB liên hệ với những người này và đẩy nội dung lên.

Đối với pro shop, các dụng cụ luôn thay đổi vì vậy người chịu trách nhiệm về điều này nên tìm hiểu và tông hợp các tạp chí golf cũng như tiến hành những nghiên cứu hàng tuần để đảm bảo nhà CLB luôn có những dụng cụ tốt nhất và với mức giá cạnh tranh nhất.

Tương tự với nhà hàng, bạn nên tập trung vào những điều người sử dụng muốn. Hãy luôn có những ý tưởng về các chương trình khuyến mại cho những người dùng. Bạn không nên ngại khi đưa ra những chương trình giảm giá trên Facebook và Twitter, ví dụ như: “Đặt giờ phát bóng hôm nay trên Facebook để nhận một hộp đựng bóng.”

Liệu những biện pháp trên có kéo được mọi người quan tâm hơn đến CLB? Nó có thể được dùng như thế nào để nâng cấp hoạt động điều hành?

Bạn phải nhận thức được mọi người đang nói gì về bạn. Tất cả các dịch vụ này đều nằm trong tay của bạn. Trang web của bạn là nơi duy nhất bạn có thể kiểm soát được 100% những thứ người sử dụng nhìn thấy. Nhưng khán giả thường thích kiểm soát các trang như Facebook, Twitter, Yelp, Trip Advisor… Nếu tôi đến CLB của bạn và có một trải nghiệm tốt, tôi sẽ đăng tải những trải nghiệm này. Nếu tôi đến và cảm thấy không thoải mái, chắc chắn tôi cũng sẽ đưa ra những bình luận về vấn đề này.

Google là một công cụ tìm kiếm hiệu quả. Bạn nên tìm kiểm thông tin của CLB mình hàng tuần. Nếu phát hiện thấy những bình luận tiêu cực, hãy giải quyết chúng. Bạn không thể phớt lờ chúng và càng không thể xóa chúng đi. Là một người sử dụng, tôi không quan tâm đến việc ai đó có trải nghiệm không tốt tại CLB của bạn, điều tôi lưu tâm đó là cách CLB giải quyết vấn đề.

Bạn cũng có thể thiết lập lệnh báo trên Google để nhận được thông báo qua mail khi thương hiệu của bạn được nhắc đến trực tuyến bằng các từ khóa do bạn đặt cho thương hiệu.

That’s neat, right? They asked more questions than that, but due to space limitations, they had to cut a few. Below are all of the questions asked… in English!

You’ve become a leading speaker on social media in golf management. What are some of your recent and upcoming engagements?

I have been working with Paul Adams at Tuckers Point Hotel & Spa in Bermuda for quite some time. We are working on a week of speaking engagements where I travel to the island and not only speak to the golf professionals but also do some onsite consulting with interested professionals.

This October I will be in Dallas, Texas speaking at the 2012 Crittenden Golf Conference. I have presented at previous Crittenden conferences, but this one I will be moderating a panel as well as running a workshop with attendees. The workshop requires attendees to bring a laptop and I will be not only answering questions but will also be helping folks set up accounts on popular social sites like Facebook, Twitter, YouTube, and Pinterest.

Is a presence in social media of benefit to a golf club, and is it expensive to get started?

To be honest, it’s free. Social services like Facebook and Twitter are free to create and free to use. Of course, you need an Internet connection, but you can get that for free at a local coffee shop. Once you have the accounts, it takes time to manage these campaigns. The saying, “Time is money,” doesn’t mean anything to me. You can’t be successful online without the proper time dedicated to the efforts.

Now, on the same hand, it takes a certain level of education to be able to run a successful campaign. If you aren’t aware of the services available to you, it would be beneficial to invest in a consultant to help you understand all of the services out there. You can do more damage by running a campaign without knowing what you’re doing than by not running one at all. A golf professional wouldn’t try to design a website on his own, so take the time and money to invest in the education.

How can a golf club engage their members through social media, and how does that benefit the club?

Engagement is the point of social media. You can post how great you are all day long, but if you are not engaging your users you are missing the point entirely. Easy ways to engage are to just be real with your audience. Provide content that is valuable including weather updates, open tee times, discounts in the pro shop, and food and drink specials in the bar. Content is all around you. Content is the easy part.

Engagement, specifically in golf, is the point. If you are not communicating and engaging with your audience, you’re doing it wrong. The benefit is putting a face/name/voice to the club and setting a level of expectations for your users that you are not only there posting content but you are there and able/willing to engage when questions and concerns arise.

Can social media be used to unload excess tee time inventory or last-minute capacity?

I have done a lot of work with EZLinks and they are aware of issues like this. If a course has open tee times, talk about it. Send a tweet, post a status update on Facebook, send an email to your database. I am always looking for last minute tee times, so not only would I benefit from that but also I would appreciate that. The guys at EZLinks actually have tee times for their clubs on Facebook. So not only can I book my tee times online, I can book them on Facebook.

If I am managing a club, there would be Facebook and Twitter on the computer behind the counter. If and when a tee time becomes available, provide that employee the freedom to discount those tee times. A last minute tee time at half off is better than an empty tee.

Is the market ready for booking tee times through a club’s Facebook page?

As I just said, EZLinks does this. My friend Jeffrey Wright will actually be speaking with me in October at the Crittenden Golf Conference. I want to make sure clubs are aware that tee times are more than just online. Tee times are social. If I see a tee time that is available at my favorite club, if I am already on Facebook booking that tee time, I don’t need to leave the website to go to Facebook to tell my buddy about the tee time.

How can golf revenues (other than greens fees) be improved by implementing these tools?

I was just chatting with a club about this the other day. Inside the clubhouse you have golf balls, golf clubs, apparel, food and beverage. These are just as important as the tee times, in my opinion. A lot of clubs have a pro shop and food and beverage manager. Not only should the club have access to these social sites, but these managers should as well. I am not sure I would want several persons posting to Facebook and Twitter at the same time, but I would like to see a point person at every club that communicates with these persons and pushes this content.

For the pro shop, equipment changes. It changes every year, and the PGA Merchandise Show in Orlando, Florida is a great place to learn about what is coming up that year. Also, the person in this role should be getting any and all golf magazines and doing online research every week to make sure the best equipment is in the clubhouse and is at a competitive price.

The same goes for the restaurant. It comes down to having what your user wants. The idea of discounting will turn heads, but don’t let it. Work that cost in somewhere else, but provide deals and discounts to your users. Don’t be afraid to offer deals and discounts on Facebook and Twitter that you don’t offer in the club. “Book a tee time today on Facebook, and receive a free sleeve of golf balls.”

Are there methods to track what people are saying about the club? How can this be used to improve operations?

You have to be aware of what people are saying about you. All of these services are out of your hands. Your website is truly the only place where you can control 100% of what the user sees. But the audience controls services like Facebook, Twitter, Yelp, foursquare, and Trip Advisor. If I come to your club and have a good experience, I might post something online about that experience. If I come and have a bad experience, you can almost guarantee I am going to say something on any if not all of these sites.

Google is a great resource. I suggest searching for you on a weekly basis. If and when you find negative comments, address them. You can’t afford to ignore them and you can’t afford to delete them. Leave them, and address them (fix them) in a public fashion. As a user, I don’t care that John Doe had a bad experience at your club. But I care how the club fixed the issue.

You can also setup Google Alerts to notify you via email when your brand name is mentioned online. I recommend setting these up for any and all brands and keywords that you want to be notified on.

Can these tools be used to improve communication with club staff?

Absolutely. On Facebook, for example, I would suggest setting up a private group. Private groups on Facebook are not indexed by search engines and therefore everything that is said is between the members of the group. The person that sets that up can control those in the group, and approve users that are added by a staff member. Not only can you share status updates, photos, etc. but you can also upload and share documents. Keep in mind that not everyone is on Facebook, but you could use this as an excuse to force those not on the social service to it.

Vietnam Golf Magazine